top of page

Fiziksel Evrim-Entropi-Tekamül-Sevgi İlişkisi

  • Yazarın fotoğrafı: Sibel Okan
    Sibel Okan
  • 17 Kas 2023
  • 3 dakikada okunur

Kişinin yaşam boyu süren tekamül yolculuğu, sevgi, inayet kavramları, bunların arasındaki ilişkiyi inceleyen; ruhsal tekamül sürecini farklı açılardan ele alan bir kitap “Az Seçilen Yol”. (Dr. M. Scott Peck)


Uzun süredir kişisel gelişim ve farkındalık alanlarında okumalar ve araştırmalar yapıyorum, içinde bu kadar dikkatimi çeken bakış açısını aynı anda bulduğum nadir ve değerli kitaplardan oldu. Sanki bu zamana kadarki birikimimi birbirine bağladı, aralarında köprü oldu.


İçinde ana olarak dört bölüm bulunuyor: Disiplin, Sevgi, Tekamül ve Din, İnayet. Her bir bölümde bu kavramlar detaylıca işlenirken aralarındaki ilişki de birbiri içine örülüyor.


Özellikle Sevgi bölümünde sevgiyi tanımlayış biçimi beni çok etkiledi ve içime işledi, yazının içinde bu tanımdan bahsedeceğim.


Aşağıda ise kitabın dördüncü bölümü olan İnayet’ten alıntılar paylaşıyorum. Fiziksel evrimi, entropiyi, tekamül sürecini ve sevgiyi birbirine harmanlayarak anlatışı, bilimsel verilerle spiritüelliği destekleyişi muazzam.



1-Fiziksel Evrim ve Entropi


“Ruhsal gelişme bireyin tekamülüdür. Fiziksel evrim süreci de ruhsal tekamül sürecine benzer ve inayetin anlamını daha iyi anlamamıza yardımcı olacak bir model sağlar.


Fiziksel evrimin en çarpıcı özeliği, onun bir mucize oluşudur. Evren hakkında bildiklerimiz göz önünde tutulursa, evrimin meydana gelmemesi gerekirdi; böyle bir fenomen hiç var olmamalıydı.


Temel doğa yasalarından biri de ikinci termodinamik yasasıdır; bu yasaya göre enerji, doğal olarak daha düzenli bir halden daha az düzenli bir hale doğru akar, daha yüksek bir farklılık halinden daha düşük bir farklılık haline doğru akar. Başka bir deyişle, evren bir yavaşlama sürecindedir.


Bu süreci tarif etmek için sık sık kullanılan örnek, bir tepeden aşağı doğal olarak akan bir akarsudur. Bu süreci tersine çevirmek, yani suyu tekrar tepeye çıkarmak için enerji ya da çalışma-pompalar, kilitler, kovayla su taşıyan insanlar veya başka araçlar- gerekir. Ve bu enerji başka bir yerden gelmelidir. Eğer bu enerji sistemi sürdürülecekse, başka bir sistemin enerjisinin tüketilmesi gerekir.


Termodinamiğin ikinci yasasına göre, milyarlarca yıl sonra evren tamamıyla yavaşlayarak en düşük noktaya erişecek, tamamıyla düzensiz, farklılaşmamış, şekilsiz ve hareketsiz bir kütleye dönüşecektir. İşte bu tam düzensizlik ve farksızlık hali entropi olarak adlandırılır. Enerjinin entropi haline doğru doğal akışı entropi kuvveti olarak adlandırılabilir.”


2-Evrim Piramidi


“Artık evrim “akışının“ entropi kuvvetine karşı olduğunu anlayabiliriz.

Evrim süreci, organizmaların düşük karmaşıklık, farklılık ve düzen hallerinden, gittikçe daha yüksek karmaşıklık, farklılık ve düzen hallerine doğru gelişimlerini içermiştir.


Bir virüs son derece basit bir organizmadır, bir molekülden çok az farklıdır. Bir bakteri daha karmaşıktır, daha farklılaşmıştır; bir hücre duvarına, farklı tipte moleküllere ve bir metabolizmaya sahiptir. Böylece, bu gelişim evrim skalası boyunca yükselir; bu gittikçe artan bir karmaşıklık, düzen ve farklılık içeren bir skaladır ve muazzam büyüklükte bir beyin korteksine ve olağanüstü karmaşık davranış kalıplarına sahip olan insan, bildiğimiz kadarıyla, bu skalanın tepesinde yer alır. Evrim sürecinin bir mucize olduğunu belirttim, çünkü o gittikçe artan bir düzen ve farklılaşma süreci olduğundan, doğa yasasına aykırı düşer.


Evrim süreci bir piramitle temsil edilebilir; insan, yani en karmaşık, ama en az sayıdaki organizma tepede yer alır; virüsler, yani en çok sayıdaki, ama en basit organizmalar tabanda yer alırlar:


Fotoğraf-1


Tepe, entropi kuvvetine karşı yukarı doğru uzanmaktadır. Piramidin içinde, bu yukarı doğru uzanan evrimsel kuvveti, milyonlarca nesildir doğa yasalarına böylesine başarılı ve sürekli olarak karşı gelen bu “şeyi” simgelemek için bir ok işareti koydum; bu kuvvetin kendisi henüz tanımlanmamış olan bir doğa yasasını temsil ediyor olmalıdır.”


3-İnsanın Ruhsal Tekamül Piramidi


“İnsanın ruhsal tekamülü de aynı şekilde bir piramitle gösterilebilir:


Fotoğraf-2


Tekrar tekrar, ruhsal tekamül sürecinin çaba sarf etmeyi gerektiren zor bir süreç olduğunu vurguladım. Çünkü o doğal bir dirence -her şeyi olduğu gibi tutma, eski haritalara ve eski yöntemlere yapışma, kolay yolu seçme eğilimine- karşı sürdürülür.


Ama fiziksel evrim konusunda olduğu gibi, mucize bu direncin üstesinden gelinmesidir. Biz tekamül ederiz. Sürece direnen her şeye karşın, daha iyi insanlar haline geliriz. Bu herkesin başardığı kolay bir süreç değildir. Ama önemli sayıda insan, her nasılsa, kendini ve toplumunu geliştirmeyi başarır. Bizi -içine doğduğumuz bataklığı aşabileceğimiz- daha zor bir yolu seçmeye iten bir kuvvet vardır.”


4-Entropiye Karşı Kuvvet: Sevgi


“Bireyler ve tüm insan türü olarak bizi kendi letarjimizin (bilinç uyuşukluğunun eşlik ettiği hareketsizlik halinin) doğal direncine karşı tekamül etmeye iten bu kuvvet nedir?


Daha önce bu kuvveti isimlendirmiştik: Sevgi.


Sevgi, “insanın kendisinin ya da bir başkasının ruhsal gelişimini desteklemek amacıyla benliğini genişletme iradesi” olarak tanımlanmıştır. Biz gelişmek için çalıştığımızda gelişiriz ve kendimizi sevdiğimiz için gelişmeye çalışırız. Sevgi vasıtasıyla kendimizi geliştirir ve ruhen yükseltiriz. Ve başkalarına duyduğumuz sevgi yüzünden onların kendilerini geliştirmelerine ve ruhen yükseltmelerine yardım ederiz.


Sevgi, yani benliğin genişletilmesi tekamül eylemidir. O ilerleme halindeki tekamüldür. Tüm yaşamda bulunan bu tekamülsel kuvvet, insanlarda insan sevgisi olarak tezahür eder. İnsanlık arasında, sevgi doğal entropi yasasına karşı gelen mucizevi kuvvettir.




Kaynak: 1,2,3,4 numaralı bölümlerdeki bilgiler, Fotoğraf-1 ve Fotoğraf-2 Dr. M. Scott Peck 'in “Az Seçilen Yol” kitabından alıntılanmıştır.

Comments


Yeni Blog Yazıları ve İçeriklerden Haberdar Olmak İçin

Bültene Abone Ol

Aramıza hoş geldin! Gelen emailden

aboneliğini onaylamayı unutma.

© 2024 Sibel Okan. Tüm hakları saklıdır.

Sibel Okan

Instagram hesabı:

  • Instagram
bottom of page